build your own site for free


Brouwers en bieren

  1. Bieren Den Haene - Bierfirma dia al jaren haar eigen unieke recepten op de markt heeft, maar steevast gekozen heeft voor kleinschaligheid en eigenheid.

    Bieren:
    - Trammelantje, 6,5% amber
    - Haanse Witte, 5,5% wit bier
    - Spioenkopje, 5,7% kriek
    - Mong De Vos, 9,2% bruine tripel
    - Vlissegems Blondje, 4,4% blond
    Ontdek Bieren den Haene!
  2. Brouwerij B - Brouwerij B is opgericht in 2016 als bierfirma met haar eigen recepten. In de toekomst is het de bedoeling om onze eigen brouwinstallatie aan te kopen voor grotere volumes. Brouwerij B staat voor:
    B van Bier, Bier met respect voor kwaliteit,
    B van Broers, Broers met een passie
    B van Blankenberge, een stad met een uniek karakter

    Bieren:
    - Real Love 7,5% sterk blond
    - Dark Love, 8,5% sterk bruin

    Ontdek de bieren van Brouwerij B!
  3. De Gijzelse Microbrouwerij - Het woord "Gijzelse" refereert naar het geboortedorp van deze twee oprichters. In de volksmond wordt Gijzenzele al snel vervangen door "Gijzel" vandaar de naam.

    Bieren:
    - 't Gijzelaarke blond, 6,2% blond
    - 't Gijzelaarke tripel, 8,7% blond
    - 't Gijzelaarke dubbel, 7,5% donker (NIEUW!)

    Ontdek de Gijzelse Microbrouwerij!
  4. Brouwerij Basanina
    Het moet ergens in 1995 geweest zijn toen ik mijn eerste stappen als amateurbrouwer gezet heb. Ik was al enkele jaren liefhebber van de zovele streekbieren die Belgiê rijk is. Mijn interesse ging echter verder dan het degusteren alleen, ik wou begrijpen hoe die prachtige bieren gebrouwen werden. Als autodidact pluisde ik ieder brouwboek uit dat ik kon te pakken krijgen. Thuis bouwde ik een amateurbrouwerij waar ik mijn eigen receptuur in kleine hoeveelheden van 40 liter kon brouwen om de ingestudeerde theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Aansluitend scherpte ik ook mijn kennis verder aan met enkele jaren brouwopleiding aan de hogeschool van Gent.

    Langzaam aan bouwde ik de jaren nadien een netwerk uit in de professionele brouwwereld en kreeg zelfs toegang tot in de brouwerij van een trappistenabdij. Mijn omgeving moedigde mij aan om een eigen brouwerij te starten maar ik hield de boot af omwille van de zekerheid van een job. Nadat ik echter door ziekte mijn beroepsleven moest gaan heroriënteren kwam ook het plan van een eigen brouwerij terug in het vizier. In 2015 werd dan brouwerij Basanina geboren en een jaar later kwam met Saison du Lucien en Père Glorieux de eerste brouwsels op de markt. Bieren gebrouwen met de inspiratie en de opgedane ervaring van de proefbrouwsels van weleer.

    - Bart De Wolf -

    Bieren: 
    - Père Glorieux BLOND 6% (75cl)
    - Père Glorieux TRIPEL 8% (75cl)
    - Père Glorieux Spéciale 7% (75cl)
    - Saison du Lucien - De Kleinen 6,5% (33cl)
    - Père Totale 10% (75cl)

    Ontdek Brouwerij Basanina
  5. Dikke Jan
    Een gekke waard, een dikke Jan en een gedreven kandidaat brouwer. Meer was er niet nodig om in 2015 met deze mix van vrienden een concept te maken dat uiteindelijk resulteerde in de creatie van een eerste bier “Dikke Jan Tripel”.
    Na een opleiding “Artisanaal Brouwen” te hebben gevolgd werd gedurende een jaar lang geëxperimenteerd met de ‘Braümeister’, een kleinschalige, handige brouwketel, om een eigen bier te ontwikkelen. Het werd een donkerblonde tripel met eigenzinnige kenmerken.

    De vele momenteel aangeboden bieren, al dan niet artisanaal gebrouwen, zijn dikwijls monotoon van smaak en lijken sterk op elkaar. Daar wilde de brouwer van Dikke Jan zich in onderscheiden en aan zijn brouwsels een eigen accent meegeven. De hoppige toets in bier vindt steeds meer aanhang en deze tendens volgt “Dikke Jan” dan ook perfect. Een heerlijke neus vóór het degusteren scherpt de zintuigen en bereidt ze voor om de krachtige smaak te proeven en de uiteindelijke licht bittere afdronk te appreciëren.

    In de loop van 2016 werd een tweede bier gelanceerd. “Dikke Jan Blond” is een licht blond bier van 5,5 alc vol%. Het is uiteraard ook een bier van hoge gisting. De blonde Dikke Jan is duidelijk familie van de Tripel. Men vindt in het aroma de fijne toetsen van de Tripel terug. Toch is het een eigen bier; fris, hoppig en met een mooie afdronk. Voor wie dus de hoge alcoholpercentages schuwt en toch een volle smaak ambieert.  

    Finaal werd begin 2017 de “Dikke Jan Bruin” op de markt gebracht. Een donkerbruin, bijna zwart bier met alles wat een bruin bier in huis moet hebben er op en er aan.
    Met deze bieren in het gamma kunnen we al een heel eind. De bedoeling is dat vanaf 2018 elk jaar minstens één seizoensgebonden bier wordt gebrouwen dat afhankelijk van het succes in het gamma zal worden opgenomen.

    Bieren:
    - Dikke Jan Blond
    - Dikke Jan Bruin
    - Dikke Jan Tripel
    - Dikke Jan Kriek bier

    Ontdek brouwerij Dikke Jan
  6. Brouwerij Gemeldorp
    Door een plots overlijden kan deze brouwerij niet aanwezig zijn. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.
  7. Brouwerij Kasuta
    Kasuta is een ambachtelijke microbrouwerij gelegen in het Pajottenland, gerund door Frank en Bart. Tijdens onze opleiding tot bierkenner in 2015 kregen we steeds meer en meer zin om ons eigen bier te gaan brouwen. Frank ging in de leer bij Alvinne terwijl Bart voor de opleiding bierbrouwer koos in Gent. Een voormalige stal en een paar oude biervaten, meer hadden we niet nodig om te starten. Eerst met eenvoudige traditionele bieren. Naarmate we meer en meer naar niet alledaagse smaken zochten, besloten we ons te verdiepen in bieren die de smaakpapillen uitdagen maar toch mooi in balans zijn.

    We experimenteren graag met kruiden, exotische hoppen en ingrediënten die je niet direct met bier zou associëren. Hop speelt wel de eerste viool in ons brouwproces. In elk van onze bieren gebruiken we een lokale hop tijdens het maischen. Een hop die reeds op de boerderij aanwezig was voor de huidige bewoners en door ons gedoopt tot JP hop, naar Jean Pierre, pater familias en naast nonkel Luc één van de twee mecenassen van onze brouwerij.  

    Ons eerste bier, onze Hofmann Trip'l, is een doordrinktripel van 8,5°. Ondertussen vertoeft hij in het aangename gezelschap van een Aziatisch blondje. In het najaar verschijnt onze Stoutstrijder op net toneel, een Imperial Framboise Stout.

    Kasuta is de Babylonische benaming voor hop. Eeuwen voor Christus gebruikten de Babyloniërs deze plant bij de bereiding van bier. De plant werd later bij ons bekend als de Humulus Lupulus.

    Bieren:
    - Hofman Tripel, 8,5%
    - Narcist, 5,7% 
    - Eventueel ook stout als deze op tijd klaar is.

    Ontdek Brouwerij Kasuta
  8. Volders Bieren
    Ex-keldermeester van de inmiddels verhuisde brouwerij uit Waarloos, hence een voorliefde voor de Saazhop, begon enkele jaren geleden terug met zijn passie voor bier, en werd hobbybrouwer. Na enkele brouwsels werd het JOSKE geboren.

    De naam Joske werd snel gevonden, het is de bijnaam van Patrick Volders. In zijn jeugd, bij de voetbal, wordt hij door een klasgenoot Jos genoemd naar een voetballer met diezelfde achternaam, en deze naam is blijven hangen bij vrienden, ook buiten de voetbal én ook in de familie. De pijp kan niet achterblijven, zo kennen de meeste hem: Joske met de pijp.

    Als medewerker van de brouwerij heeft hij geleerd wat kwaliteit voor een bier betekent. Dankzij een opleiding te Gent van brouwerij, mouterij en gistingstechnieken is de passie voor bier altijd gebleven. Met lede ogen heeft hij de sluiting van de brouwerij mee beleefd; vandaar dit bier als eerbetoon aan zijn ex-medewerkers.

    Bieren:
    - Lily Blond
    - Joske
    - Lewis Dark

    Ontdek Volders bieren
  9. Vitap
    Promotie van bieren van lokale brouwerijen.
    Deze bieren kunnen zelf gebrouwen zijn, of kunnen onder licentie gebrouwen worden in andere brouwerijen met grotere capaciteit.
    Deze promotie kan op bierfestivals, feesten, open-deurdagen in winkels of bij firma's, op streekproduktenmarkten ...
    De meeste van onze bieren die we presenteren zijn van gecertificeerde biologische oorsprong.

    Bieren:
    - Jessenhofke Maya 6,0°
    - Jessenhofke RGLR 3,5°
    - Slaapmutske Blond, 6,4°
    - Slaapmutske Witbier 4,4°
    - Jan van Oudenaarde 8,0°
    - Serafijn Grand Cru  9,0°
    - Liter van Palliter 8,0°
    - Kempisch Vuur - Hoppergod 6,0°
    - Amay : ne hoppige Loemelaer 7,0°

    Ontdek Vitap
Mobirise
Adres

vzw 't Scarphoutertje BPC
J. Soetestraat 47
8370 Blankenberge